Alf

Alf (1986-1990) Durum Komedisi (Sitcom)

Mihaly ‘Michu’ Meszaros, Paul Fusco, Max Wright

Melmac gezegeninden gelen tüylü, cüce boylu, kedi -yemeyi- sever uzaylı yaratık Alf ve misafir olduğu Tanner ailesinin maceralarını anlatan diziyi kim hatırlamaz ki? Açılımı ‘’Alien Life Form’’ olan bu uzaylı dostumuza ismini evin babası Willie koymuştu. Alf uzay aracıyla yaşadığı problem sonucu Tanner ailesinin çatısına düşüyordu. Zamanla evin bireyi haline gelen uzaylı dostumuz maç izlerken geğirerek tezahürat yapmasıyla hafızalarımızda yer etmiştir eminim. =) Evin ergen ve güzel kızı Lynn, sevimli oğlu Brian ve anneleri Kate ile yaşarken çeşitli komik durumlara düşen Alf’i hayatımızın sonuna kadar yüzlerimizde bir gülümseme ile hatırlayacağız. =) Alf’e ülkemizde sesini veren Müşfik Kenter’in efsane seslendirmesini de unutmayalım.

Bewitched

Tatlı Cadı (1964-1972) Durum Komedisi (Sitcom)

Elizabeth Montgomery, Agnes Moorehead, Larry Tate, Dick York

Hikaye bir cadı olan Samantha ile aşık olduğu ölümlü adam Darrin’ın aşkını ve yaşanan gülünç olayları anlatıyor. Evlenince cadılık yapmaktan vazgeçeceğine dair kocasına söz vermişti. Samantha’nın annesi Endora ise bu verilen tavizden ve onaylamadığı evlilikten aşırı rahatsızdı ve bunu kızına fırsat buldukça hatırlatmayı kendine görev edinmişti. Ne var ki Samantha kocasına her ne kadar söz vermişse de birtakım sorunları cadılık gücünü kullanarak çözmekten kendini alamazdı. Özellikle burnunu kullanarak yaptığı sihirleri bizim jenerasyon mutlaka hatırlıyordur. Bu çiftimizin bir de komşuları vardı, evdeki sihirli olaylara bir şekilde tanık oluyor fakat gördüklerini bir türlü ispatlayamıyorlardı. Samantha ve Darrin’in dünyaya gelen bebekleri de annesinden sihirli güçler kazanmıştı fakat bir türlü bu güçleri kontrol edemeyip komik şeyler yaşanmasına sebep olur ayrıca bu cadılık olayının ölümlülerden gizlenmesini daha da zorlaştırırdı. Masallardaki kötü karakter cadı imajı bu dizide oldukça sevimli ve iyi bir karakter olarak karşımıza çıkarılmıştı ve Samantha’yı çok sevmiştik.

Charles In Charge

Charles İş Başında (1984-1990) Durum Komedisi (Sitcom)

Scott Baio, Willie Aames

Kahramanı erkek bir dadı olan dizilerden biriydi. Üniversite öğrencisi Charles bir evde yardımcı olarak çalışırken bir yandan da evin çocuklarına bakıcılık yapıyordu. Bir de Buddy adında bir kankası vardı. Şaşkın, iyi yürekli, saf ve çok zeki olmayan Buddy ile kahramanımız Charles arasında komik diyaloglar geçerdi. Buddy dizinin başlarında sörfçü, kızların gözdesi, partilerin aranan siması bir gençken nedense sonradan karizmayı Charles’a devretmişti. Ailenin biri inek diğeri popüler iki kızı ve bir de şaşkın oğulları vardı. Diziden çeşit çeşit ünlü oyuncular da gelmiş geçmiştir. Bir de evin giriş kapısının arkasında gömme bir dolap vardı, sürekli birileri oraya saklanırdı, aklımda bu da kalmış. =)

Cheers

Şerefe (1982-1993) Durum Komedisi (Sitcom)

Ted Danson, Rhea Perlman, John Ratzenberger

Eski ve iyi bir beyzbol oyuncusu olan Sam beyzbolu bırakmış ve alkolik olmuş sonra tövbe edip onu da bırakmış fakat alkolü tüketemese de bu kez satmayı tercih etmiş ve bir bar satın almıştır. Dizimize ismini veren bar; Şerefe! Bu barda geçen komedi unsuru yüksek olaylara diziyi izlerken hep birlikte şahit olup gülümsüyorduk. Ne güzel günlerdi. =)

Doogie Howser

Küçük Doktor (1989-1993) Durum Komedisi (Sitcom)

Neil Patrick Harris, Max Casella, Belinda Montgomery

Çocuk yaştaki Doogie Howser üstün zekası sayesinde doktor olmuştu. Bütün hastane bu profesör doktorun karşısında el pençe divan dururdu. Küçük doktor kahramanımızın bir de Vinnie Delphino adında fırlama bir kankası vardı. Çeşitli komik olaylar ve çıkarılan derslerin ardından dizinin sonunda doktorumuz bilgisayarın başına oturur günlük yazardı. How I Met Your Mother başta olmak üzere pek çok önemli yapımda rol alan aktör Neil Patrick Harris efsanesinin doğduğu dizidir.

Family Ties

Aile Bağları (1982-1989) Durum Komedisi (Sitcom)

Michael J. Fox, Michael Gross, Meredith Baxter

Hayata karşı birbirinden farklı tutumları olan bir aileyi konu eden dizi Michael J. Fox’u ünlü eden yapımdır. Tipik bir banliyöde yaşayan Amerikan ailesi dizisiydi. Fakat aynı zamanda politik unsurları barındıran ve içerisine komediyi serpiştiren ilginç de bir yapımdı. Eski bir hippi olan Elyse ve Steven çiftinin çocuklarıyla yaşamları konu edilmişti. Karşılıklı yardım, dostluk ilişkileri, komikleşen olaylar örgüsünde bir sitcomdu. Michael J. Fox ailenin çapkın ve zıpır oğluydu, yaşından büyük giyimi ve davranışları vardı ve politik görüşleriyle dizinin parlayan karakteri her daim Fox idi.

Friends

Sıkı Dostlar (1994-2004) Durum Komedisi (Sitcom)

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer

New York’ta yaşayan bir grup arkadaşın hayatı üzerine dönen dizide yirmili yaşlarında üç kız üç de erkek, altı farklı karakterin birbirleriyle ve çevreleriyle yaşadıkları hayat dolu hikayeler bolca komedi unsurları serpiştirilerek anlatılıyor. Sürekli vakit geçirdikleri Central Perk adlı kafede gerçekleşen pek çok olaya kahkaha atmamak kaçınılmaz. Ben sanırım en çok Ross karakterine kahkaha atmışımdır. =) Rachel kendi düğününden kaçıp bir restoranda aşçılık yapan çocukluk arkadaşı Monica’nın evine yerleşir ve zengin ailesinin yardımını almadan yaşama tutunmaya çalışır, grubun sıkça gittiği Central Perk adlı cafede garsonluğa başlar. Dizinin tüm sezonlarını bitirdiğinizde, ünlü olma hayali kuran Joey, iş adamı olan ama dizi boyunca kimsenin ne iş yaptığını bir türlü anlamadığı Chandler, masöz ve müzisyen Phoebe, Monica’nın abisi paleontolog Ross ve tabi ki Rachel ve Monica asla unutmayacağınız arkadaşlarınız gibi olacak. =)

Full House

Bizim Ev (1987-1995) Durum Komedisi (Sitcom)

Bob Saget, John Stamos, Dave Coulier, Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin, Mary Kate Olsen, Ashley Olsen

Karısının ölümünden sonra üç kızıyla bir başına dul kalan spor haberleri sunucusu baba, kendine yardımcı olmaları için rock müzisyeni olan kayınbiraderi Jesse’yi ve çocukluk arkadaşı stand-up komedyeni Joey’i çağırıyor. Dayı rolünün hakkını sonuna kadar veren Jesse dayı, hem babalık görevlerini hem de işini en iyi şekilde yapmaya çalışan baba Danny, çocukları nasıl eğlendireceğini çok iyi bilen Joey amca, ablaların en tatlısı D.J., ortanca çocukluğun gerektirdiği her şeye katlanan Stephanie ve Olsen ikizleriyle ilk kez tanıştığımız rol olan evin en küçüğü ve dünya tatlısı Michelle birbirlerine bağlanan kocaman bir aile olmuşlardı ve bizleri de kendilerine bağlamışlardı.

Married With Children

Evli Ve Çocuklu (1987-1997) Durum Komedisi (Sitcom)

Ed O’Neill, Katey Sagal, Christina Applegate, David Faustino, Amanda Bearse

Chicago’da yaşayan alt tabakadan bir ailenin maceralarının anlatıldığı dizide başarısız ve suratsız bir ayakkabı satıcısı olan baba figürüne tembel, alaycı ve savurgan bir anne, erkek delisi aptal sarışın kız evlat ve akıllı ama garip erkek evlat figürleri eklenip ve araya kendileri kadar garip komşuları da serpiştirilince sıkça kahkaha atmanıza sebep olan olayları da karşınızda bulmamanız kaçınılmaz olurdu sanırım. Ailenin sevimli mi sevimli bir de köpeği vardı. Birbirleriyle bu kadar alakasız tipler bir ailede bir daha toplanmamıştır eminim.

Perfect Strangers

Muhteşem İkili (1986-1993) Durum Komedisi (Sitcom)

Bronson Pinchot, Mark Linn-Baker, Melanie Wilson

Dokuz kardeşli ailesiyle yaşadığı kasabadan ayrılıp Chicago’ya taşınan Larry ile Yunanistan’dan kalkıp hiç tanışmadığı kuzeni Larry’nin yanına yerleşen Balki’nin komik maceralarını izlediğimiz diziden esinlenerek bir dönem kuzenler birbirine ismiyle değil ‘’kuzen’’ diye seslenmeye başlamıştı. Dürüst, temiz, saf kalpli çoban Balki’ye Amerikan hayatını öğretmeye çalışan bencil, alaycı, işgüzar ve paragöz Larry zamanla birbirlerini tamamlayan sıkı dostlar haline geliyorlar ve ortaya muhteşem ikili çıkıyor. Zamanla kız arkadaşları da oluyor ve onlar da bu ekibe katılıyorlar. Çoğunlukla Larry’nin panik halleri yüzünden başları derde giren ikili Balki’nin temiz kalpliliğiyle sorunlarını çözerler. Maceraları sırasında meydana gelen komik olaylara gülmek de bize kalır. =)

Roseanne

Roseanne (1988-1997) Durum Komedisi (Sitcom)

Roseanne Barr, John Goodman, Laurie Metcalf, Sara Gilbert, Michael Fishman, Alicia Goranson

Illinois’de bir banliyöde yaşayan işçi sınıfından Conner ailesinin hikayesi. Tombiş kahramanımız Roseanne ve kocası Dan evlilik, çocuklar, kayınvalideler ve para gibi konularda çeşitli problemlerle mücadele ederken bir yandan da kısıtlı aile bütçesiyle uğraşıyorlardı. Diziye eşcinsellik kavramını dahil eden yapımlardan biriydi. Erkek Fatma kızları Darlene, sevimli oğulları D.J. ve ailenin sarışın kızı Becky’yi sanırım hepimiz hatırlıyoruzdur. Bir de sekizinci sezonda Jerry doğmuştu. Efsane komedi dizisi 2018 yılında yeniden ekranlara dönmüştü fakat başrol Roseanne Barr’ın attığı ırkçı bir Twit yüzünden dizi iptal edildi.

Seinfeld

Seinfeld (1989-1998) Durum Komedisi (Sitcom)

Jerry Seinfeld, Michael Richards, Julie Louis Dreyfus, Jason Alexander

Stand-up komedyeni Jerry Seinfeld’in tamamen kendisini canlandırdığı, kesinlikle oynamadığı, hiçbir şey hakkında bir şov. Birçok sitcom genel bir konu etrafında dönerken Seinfeld günlük hayatın anlık komiklikleriyle ilgilenmiştir. Jerry Seinfeld’in stand-up şovundan bir kesitle başlar ve dizinin sonunda da bir başka kesitle sona ererdi. Dizideki karakterler de gerçek hayattan kişilerin karikatürize edilmiş halleriydi. Düzen hastası Jerry Seinfeld dizide de hayatını komedyen olarak kazanırdı. Evi arkadaşları tarafından sürekli ziyaret edilen bir merkez haline gelmişti. Genelde şans eseri kadınlarla ilişki kurar sonra da aptalca bir şeyler başına gelip ayrılırdı. Kapı komşusu Kramer ilginç, kabarık ve bulaşık teli gibi karmaşık saç şekli, çalışmadığı halde nereden geldiği bilinmeyen geliri, karşı cinsle ilişkide en başarılı karakter olması, beyaz çorapları, evladiyelik ceketi, 50’lerde dedelerin giydiği gömlek stili, Jerry’nin evine aniden ve zamansız girişleriyle dünya dizi tarihinin en absürt yaşam formudur belki de. Bu arada adının Cosmo olduğunu dizinin çoook ileriki bölümlerinde öğrenebilmiştik. George Costanza, Jerry’nin okuldan arkadaşı, ucuz, yalancı, kıskanç, başarısızlıklarla dolu etten kemikten bir güvensizlik abidesiydi. Ay gibi parlayan bir kel, kocaman bir göbek ve kısa boyu ile bu homofobik ve düz adam dizi ilerledikçe ilahlaşan bir karaktere döndü. Elaine Benes, Jerry’nin eski sevgilisi yeni kankasıydı. Akıllı, oldukça ve bazen fazla girişken, yırtık, aşırı dürüst bir karakter olsa da yüzeysel bir tipti. İç sesinin konuşmasını sıkça dinlerdik. Özellikle metroda kalabalığın arasında iç sesinin durmak bilmeden konuşması asla unutulur gibi değil. Dans edemeyişiyle ilgili sahneler de bizi bizden alarak hafızalarımıza ciddi zarar verip oraya yerleşmiş görüntülerdir maalesef. Bu diziyle ilgili forumlarda insanların en çok yazdıkları şeylerden biri ‘’Seinfeld’i oynayan adam hiç iyi rol yapamıyor’’ cümlesi. Diziyi bölük pörçük izleyenler ve dizi ile oyuncular hakkında en ufak fikri dahi olmayanlar tabi ki bu cümleyi kuranlar. Çünkü dizinin sıkı takipçisi olan ve oyuncuları tanıyan kesim Seinfeld’in zaten rol yapmadığını, dizide de rol yeteneğinin olmadığını sıklıkla repliklerinde belirttiğini, Seinfeld’in tamamen kendini canlandırdığını çok iyi bilirler. Diziyi izlemediyseniz bunu bilerek izleyin derim. Seinfeld bir oyuncu değil komedyen ve dizide de tamamen kendisi. Rol yok.

Silver Spoons

Gümüş Kaşıklar (1982-1987) Durum Komedisi (Sitcom)

Ricky Schroder, Erin Gray, Joel Higgins

Oyuncak fabrikası sahibi, malikanesi bile oyuncaklarla dolu çocuk ruhlu bir adam, 12 yaşında bir oğlu olduğunu öğreniyor ve onu evine getirerek oğluyla birlikte yaşamaya başlıyor. Evin içinde trenden tutun tilt makinasına, bilardodan kocaman oyun makinalara kadar akla ne gelirse vardı. Çocuğumuz Rick de tabi ki zengin bir baba ve oyuncaklarla dolu bir malikanede bir eli şokellada, diğer eli dondurmada yaşamaya başlayıp o dönem çocuk olduğumuz için bizleri baya bir ayar etmişti. Aynı zamanda babasının çocukça hareketlerini idare etmeye çalışır diğer yandan sekreter ile babasının arasını yapmaya çalışırdı. Ricky Schroder’ı ünlü yapan dizidir. Richie Rich çizgi filminin dizi versiyonu gibi bir şeydi.

The Cosby Show

Cosby Ailesi (1984-1992) Durum Komedisi (Sitcom)

Bill Cosby, Phylicia Rashad, Keshia Knight Pulliam, Malcolm Jamal Warner, Tempestt Bledsoe, Lisa Bonet

Doktor Cliff Huxtable ve ailesinin maceralarını anlatan dizi Brooklyn’de bir banliyöde geçiyordu. Sınıf atlayan bir ailenin yaşadığı komik olaylar, eğlenceli diyaloglar, renkli espriler ve yaşama dair verilen mesajlarla hayatımızın bir döneminde yer edinmiş bir yapımdı. Evin annesi Clair başarılı bir avukattı. Ailenin tek oğlu Theo’nun okuma güçlüğü problemi vardı. Evin belalı kızı Vanessa ile Theo sürekli atışırdı. Evin aklı başında kızı Denise idi. Ve evin en sevimli yumurcak kızı Rudy ise ailenin büyümeyen bebeğiydi. Dizi bizlerde çok güzel bir lezzet bırakmışken baş roldeki Bill Cosby’nin gerçek hayatında çok sayıda kadın tarafından taciz davasına konu edilmesi çocukluk dönemimize damgasını vuran bir güzelliğe ne yazık ki leke düşürdü.

The Golden Girls

Altın Kızlar (1985-1992) Durum Komedisi (Sitcom)

Betty White, Beatrice Arthur, Rue McClanahan, Estelle Getty

Emekli olup huzur bulmak için Miami’ye yerleşen ve aynı evi paylaşan 4 yaşlı kadının komik maceralarını anlatan dizi. Hayata sımsıkı bağlı bu hatunların tek istedikleri kalan zamanlarını eğlenceli geçirmekti. Yaşadıkları komik olaylara bakış açıları, birbirleriyle çekişmeleri ve aynı zamanda da birbirlerine olan içten bağlılık ve sevgileri bizi bu diziye çeken sımsıcak özelliklerdi. Sophia dizide Dorothy’nin annesiydi ve dörtlünün hem en yaşlısı hem de en zekisi ve nüktedanıydı, iğneleyici komik sözleri mutlaka olurdu. Rose aptal sarışın, naif, saf hatta biraz yarım akıllı, kırsalda büyümüş, sevimli ve en güleç yüzlü karakterdi. Dorothy, İtalyan asıllı, biraz erkeksi, sert mizaçlı, zekiydi ve Sophia’nın kızıydı. Blance ise evin sahibesi, erkek düşkünü, çapkın, süslü, aşırı makyajlı ve cafcaflı kıyafetler giymeyi seven bir karakterdi. Ne yazık ki dizi bittikten sonra 2008, 2009 ve 2010 yıllarında Sophia, Dorothy ve Blance karakterlerini oynayan aktristler ard arda vefat ettiler. Şu an Rose karakterini oynayan Betty White dizinin halen hayatta kalan tek üyesi ve hala çeşitli film ve dizilerde rol almaya, sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye devam ediyor. En azından bunları yazdığımda yani 2021 Şubat ayında hala öyle ve umuyorum ki daha uzun yıllar sağlıkla yaşar. (Ek: Ne yazık ki güzel Betty 2021’in 31 Aralık gününde bizleri terk etti ve onunla Altın Kızlar da tarihin altın sayfalarına gömüldü.. Umuyorum cennette bir araya gelirler.. R.I.P.)

The Jeffersons

Jefferson Ailesi (1975-1985) Durum Komedisi (Sitcom)

Sherman Hemsley, Isabel Sanford, Marla Gibbs

Diğer pek çok Afro-Amerikan dizisinden farklı olarak daha az politika içeren, Amerika’nın en uzun soluklu Afro-Amerikan komedilerinden biriydi. Orta-üst sınıfta yer alan bir çiftin hayatını konu alıyordu. Manhattan’da daha çok beyazların oturduğu bir binadaki lüks bir dairede yaşayan ailemizin aksi ve beyaz düşmanı siyahi babası George’un 7 tane kuru temizleme dükkanı vardı. Dizideki anne Louise siyah-beyaz bir çiftle arkadaş olmuştu ve George bu çifte ‘’zebra’’ lakabını takmıştı. Bir de bu ailenin ukala yardımcısı Florence vardı ve o da George’la kısa boyu yüzünden dalga geçerdi. İngiliz beyefendisi, nazik, arkadaş canlısı ve Birleşmiş Milletler’de Rusça çevirmen olarak çalışan bir komşuları vardı. Kapı önü konuşmalarının çoğunun ortasında George kapıyı bu komşunun yüzüne çarparak kapatırdı. Bir ara büyükanne karakteri olarak George’un annesi vardı ve Louise’i iyi bir eş olmamakla suçlar dururdu fakat 2 sezon sonunda diziden ayrıldı. George korkunç zevksiz giyinirdi, bazen kazağını pantolonun içine sokar üstüne de pantolon askısı takardı. Diyaloglar tiplemeler kadar komikti anlayacağınız.

Webster

Webster (1983-1989) Durum Komedisi (Sitcom)

Emmanuel Lewis, Alex Karras, Susan Clark

Emekli futbolcu George, futbol oynadığı dönemde en yakın dostuna bir şey olursa ailesiyle ilgileneceğine dair söz verir. Seneler sonra bu dostunun eşiyle birlikte vefat haberini alır ve ailecek cenazeye giderler. Dönüşte bir devlet görevlisi ile bu dostunun küçük oğlu Webster kapıda belirir. Çünkü George’un sözüne istinaden dostu onu vasi tayin etmiştir. Emekli olup sakin bir hayata başlayan George’un hayatından sakinlik de böylelikle uçup gidiverir. 4 yaşında olmasına rağmen büyüklere ders verircesine konuşan Webster zamanla ailenin maskotu haline gelir. Hatta evin annesi Katherine gibi ırkçı ve sert karakteri bile yumuşatmayı başarır. Diziyi izledikçe bizlerin evlerinin de bir üyesi haline gelen Webster asla unutulmazlar arasında yerini aldı.

Who’s The Boss?

Patron Kim? (1984-1992) Durum Komedisi (Sitcom)

Tony Danza, Judith Light, Alyssa Milano, Danny Pintauro, Katherine Helmond

Sakatlık sonucu beyzbolu bırakmak zorunda kalan dul baba Tony, Brooklyn’den kahya olarak iş bulduğu Connecticut’a taşınmak zorunda kalır ve iş bulduğu eve kızı Samantha ile birlikte yerleşirler. Ev sahibi kocasından boşanmış bir kadındır ve işkolik olduğu için evde oğlu Jonathan ile de ilgilenebilecek bir yardımcıya ihtiyacı vardır. Ev sahibinin Mona adında bir de annesi vardır ve sık sık eve gelir. Angela annesi kadar sosyal biri değildir. Mona’nın ise aktif bir sosyal hayatı vardır. Günlük hayatları devam ederken birbirinden komik olaylar da haliyle kaçınılmaz olan dizi Charles İş Başında konseptine çok benziyordu.

Yes Minister

Emret Bakanım (1980-1984) Durum Komedisi (Sitcom)

Paul Eddington, Nigel Hawthorne, Derek Fowlds

Politik hiciv içeren İngiliz sitcom’u. Yenice sonuçlanan bir seçimin ardından başlar. Milletvekili adayı Jim Hacker seçimde kazanır. Başbakan’ın İdari İşler Bakanlığı teklifini kabul eder. Sekreterleri Sir Humphrey Appleby ve Bernard Woolley’dir. Bölümlerde genelde Hacker’ın önerilerinin Appleby tarafından, Appleby’ın önerilerinin ise Hacker tarafından engellemeleri işlenir. Sonunda çoklukla gerçekleşen bir diplomatik felaket karşısında iş birliği yapmak zorunda kalırlar. Woolley ise her zaman bu ikilinin arasında kalır. Karakterlerin idealizmleri ve kişisel çıkarları arasındaki çelişki çok iyi işlenmiştir. Hükümete ve devlet yapısına yönelttiği sert ve acımasız eleştiriler barındıran dizi çok sayıda ödül de almış ve dönemin Başbakan’ı Margaret Thatcher tarafından da ilgiyle izlenmiştir. Hatta dizi diziyi doğurmuş ve devam dizisi Emret Başbakanım olarak 1986-1988 yılları arasında yayınlanmıştır. Uygar ülkelerde diziler, filmler ve çeşitli programlarda geçen sert eleştiriler o programın yayından kaldırılması ile sonuçlanmıyor doğal olarak. Dizide her bölüm genelde Sir Humphrey’nin ‘’Emredersiniz Bakanım’’ ya da ‘’Emredersiniz Başbakanım’’ demesiyle son bulur. Bu tanıtımı da dizideki Jim Hacker’ın bir repliğiyle sonlandıralım:

‘’Bana basından bahsetme. Günlük gazeteleri kimlerin okuduğunu sana söyleyeyim; Daily Mirror okurları ülkeyi yönettiklerini sanırlar, The Guardian okurları ülkeyi yönetmeleri gerektiğin düşünürler, The Times okurları ülkeyi gerçekten yönetenlerdir, Daily Mail okurları ülkeyi yönetenlerin karılarıdır, Financial Times okurları ülkeyi satın almış olanlardır, The Morning Star ülkenin başka bir ülke tarafından yönetilmesini isteyenler tarafından okunurken The Daily Telegraph okurları bunun zaten böyle olduğunu düşünürler.’’

Derleyen: Nilay Gündüz

Views: 2184