Korona virüsün hayatımızı yakında terk etmeyeceği gerçeğini göz önüne aldığımızda virüsün yayılımını engellemek için maske kullanımının gerekli bir önlem olduğu aşikar. Sorumluluk sahibi insanlar olarak her ne kadar bize yabancı olsa ve bizi rahatsız hissettirse de hem kendimizin hem de başkalarının sağlığını korumak görevimiz. Ancak bu maskelerin sebep olduğu, özellikle de uzun süreler takılmaları durumunda sosyal medyanın “Maskne” adını taktığı sizin ve benim maske kaynaklı akne dediğimiz yan etkileri de mevcut.

Maskne Nedir?

Maskne birkaç farklı sebepten dolayı meydana gelebilir:

  • Maskenin sürtünmesinden kaynaklı tahriş,
  • Nefes alma kaynaklı nemli ortam,
  • Kaçınmanın mümkün olmadığı terli, yağlı ve bakterili bir ortam,
  • Tıkalı gözenekler.

Maske kaynaklı akne aslında işlerinin gereği uzun süreler maske takan sağlık profesyonellerinin karşı karşıya olduğu bir problemdir ve yeni değildir ancak şu an hepimiz maske taktığımız için sorun şiddetlenmiştir. Maskne sonucunda etkilenen yüz alanı esas olarak burun çevresindeki deri, çene ve ağızdır. (Maskeyle örtülü olan tüm alan.) Ve esas problem şu ki bu alanlar yüzün en narin kısımları olduğu için sadece daha fazla akne vakası görülmekle kalmıyor aynı zamanda duyarlılık, ağrı, dermatit ve gül hastalığı gibi deri alevlenmelerinde de artan bir risk söz konusu oluyor.

Maskne’ye yakalanmaktan nasıl korunurum?

En belirgin cevap maske takmayı tamamen bırakmak olacaktır ancak olayların seyrini göz önüne aldığımızda bunun mümkün olmadığı ortadadır. Bu da tahrip edilmiş cildimizi korona virüsten önceki haline getirmek için birtakım koruyucu önlemler almamız gerektiği anlamına gelmektedir.

Neyse ki bu durumla alakalı olarak yapabileceğimiz bir şeyler hala mevcut:

Maskenin yüzünüze iyi oturduğundan emin olun

İlk ve en önemli konu taktığınız maskenin yüzünüze uygun olması bir zorunluluktur. Bu sadece sinir bozucu mikropların içeri ve dışarı doğru hareketini engellemek için değil aynı zamanda maskenin yüzünüze tam olarak oturması, daha az hareket olacağından sürtünmeyi engellemek için de gereklidir. İdeal olanı, maskenin ağzınız ve burnunuzu saracak büyüklükte olması ve kenarlarda hiçbir boşluk kalmamasıdır. Eğer nispeten küçük bir kafanız varsa maske kenarlarındaki boşluklar ümit ettiğinizden fazla olabilir.  Bu genellikle maske iplerine ya düğüm atarak ya da bazı maskelerde bulunan ayarlanabilme özelliğiyle değiştirerek giderilebilir. Diğer yandan bir maske asla çok sıkı olmamalıdır çünkü rahatsızlık verir ve tahriş edebilir.  Ayarlanabilir bağcıkları ve burun köprüsünün üzerine oturacak şekilde bükülebilir kısmı olan nefes alabileceğiniz yumuşak ve katlı bir kumaş seçin. (Pamuk ve yıkanabilir ipek iyi seçenekler olabilir.)  Eğer gözlük takıyorsanız buğulanma problemine sebep olmaması da gerekir.

Maskenizi düzenli olarak yıkayın ve değiştirin

Maskeniz yüzünüzle her temas ettiğinde yağ, ter ve tükürük bulaşır. Bu kiri ılık ve nemli bir çevreyle ele aldığınızda bakterilerin üremesi için oldukça elverişli bir ortam olacaktır. Aynı şekilde bir iç çamaşırını iki gün üst üste giymemeniz gerektiği gibi (umarım yapmıyorsunuzdur!) maskenizi de üst üste iki gün giymemelisiniz. Eğer tek kullanımlık maskelerden kullanıyorsanız onları düzenli olarak değiştirmeniz çok önemlidir. Eğer daha çevre dostu seçeneklere yöneliyorsanız da kullanıyor olduğunuz maskenin gün sonunda yıkandığından emin olmalısınız.

Diğerleri yıkandığında değiştirerek kullanabileceğiniz birkaç adet maske alın ve bunları çantanızda ya da cüzdanınızda taşırken çapraz bulaşma riskinden korumak için ayrı ayrı poşetlerin içinde taşıyın. Eğer hassas bir cildiniz varsa çamaşır deterjanı olarak kokusuz ve yumuşak olanları tercih edin ve tabii ki yumuşatıcı kullanmayın.

Temizleyici, tonik ve nemlendirici kullanın

Maskenizi olabildiğince temiz tutmanız gerektiği için yüzünüzü de temiz tutmanız önemlidir, o sebeple daha önceden temizleyici, tonik ve nemlendirici rutininizde daha gevşek davranıyor olsanız da artık cilt bakımınızı daha fazla önemsemenizin vakti geldi. Eğer korkutucu bir masknemizin olmasını istemiyor ve bundan kaçınmaya çalışıyorsak hem sabah hem de gün sonunda iyi bir cilt temizliği rutinine sahip olmamız önemlidir.

Sabahları – Maskenizi takmadan önce güne temiz bir ciltle başlamanız önemlidir zira diğer türlü kir altta saklanmış olarak kalacak ve bu da gözeneklerin tıkanmasına sebebiyet verecek ve cildinizde sıkıntılara yol açacaktır. Geceden kalma kiri temizlemek için hafif bir temizleyici kullanın ve ılık bir suyla yüzünüzü nazikçe yıkayın. Daha sonra kapalı gözenekleri açmak ve cildinizin pH dengesini sağlamak için bir tonik kullanarak yüzünüzü silin. Bir nemlendirici olarak da cildinizle maske arasında koruyucu bir bariyer kurması ve cildinizi gün boyu nemli tutması için içeriğinde seramidler, hyaluronik asid ve dimetikon içeren bir ürün seçmeye dikkat edin.

Gece – Maskenizi gece çıkardığınızda öncelikle ilk izleri temizlemek daha sonra da cildinize derinlemesine nüfuz etmiş kirin izlerini yok etmek için iki aşamalı bir temizlik yapmanız gerekmektedir. Yüzünüz daha duyarlı bir hale geleceği için yüzünüzü temizleyip suyla duruladıktan sonra daha fazla tahrişi engellemek için nazikçe kurulayın. Her zaman olduğu gibi toniğinizi yaptıktan sonra cildinizin kaybettiği nemi ona geri vermek için iyi kalite bir nemlendirici kullanın.

Haftada iki kere –  Cildinizin alt katmanlarına nüfuz etmiş kir ve bakterilerden kurtulmak için cilt bakım rutininizin bir parçası olarak hali hazırda haftada bir kez yüz maskesi yapmanız faydalıdır. Ancak şu anda fazladan bir maske daha takmaktasınız ve bu uygulamayı haftada iki kereye çıkarmak cildinizi rahatlatmanız ve maskneye karşı bir önlem olması açısından daha akıllıca bir hareket olabilir.

Makyaj Yapmayın

Eğer cildinizdeki lekelerden şikayetçi iseniz bunları kapatmak istemeniz gayet anlaşılabilir bir durumdur ancak makyaj sadece problemi büyütür ve kısır döngünün bir parçası olur.

Bir maskenin altına makyaj yapmak daha da kötü sonuçlara yol açar zira cildinizin havasız kalması ekstra ter ve yağ ile birleşince gözeneklerin tıkanması ve dolayısıyla da cildinizle ilgili daha fazla sıkıntı kaçınılmaz olur.  Aynı zamanda makyajın kendisi özellikle de ağır bir şekilde yapıldığında maskenizi kirletir ve bu da tam olarak kaçınmanız gereken, bakteriler için cennet gibi bir ortam olur.

Eğer uzun süreler maske takmanız gerekecekse ideal olanı makyaj yapmamanızdır fakat bu durum kendinizi çok garip hissettirecekse daha hafif ürünler kullanın ve makyaj temizleme rutininizi son noktaya kadar yaptığınıza emin olun

Bu basit ipuçlarını uyguladığımızda ve gerektiğinde maske kullandığımızda korkutucu bir maskneden çekinmemiz için bir sebep kalmayacaktır.

Nilay Gündüz

Views: 37