Müzeler bilimin ve anlayışın kaleleridir fakat tüm bilim müzeleri doğal olarak bir değildir. Bazı müzeler büyüklükleri ile bazıları ise sergilerinin kalitesi ile diğerlerinden ayrılırlar.
Aşağıda en iyi örneklerden 15 tanesi fırsatını elde ettiğiniz anda ziyaret edebilmeniz için sıralanmıştır. Fakat belirtmek isteriz ki söz konusu liste genişletilebilir ve müzeler belli bir kritere göre sıralanmamıştır.
Bilim Müzeleri
1. Doğa Tarihi Müzesi – Londra, İngiltere
Londra´da bulunmakta olan Doğa Tarihi Müzesi dünyadaki en iyi bilim müzelerinden biri. Aynı zamanda müze, en eski ve en ünlülerden. Nefes kesici sergilerle muazzam bir mimariyi birleştiren bina Londra´yı gezmekte olan her turistin görmesi gereken yerlerden biri. İsminden de anlaşılacağı üzere müzedeki sergiler doğa tarihi üzerine yoğunlaşmış olup çeşitli hayvanlar, bitkiler, insan biyolojisi, mineraller ve doğal kaynaklar üzerine doyurucu bilgiler sunuyor. İlk kez 1881´de hizmet vermeye başlayan müze yılda 5 milyon ziyaretçi ağırlıyor.
2. The Exploratorium – San Francisco, Amerika
San Francisco´da bulunan Exploratorium birçok ilginç ve eğlenceli sergi barındırıyor. Gerçekten de “Bilimsel Eğlence Evi” şeklindeki lakabının hakkını veren müze ziyaretçilerine alışılmadık bir deneyim sunuyor. Müzenin tasarımcıları bilimin en garip, büyüleyici ve heyecanlandırıcı yönlerini yansıtıp genç beyinleri etkileyebilecek bir alan yaratma görevinin altından başarı ile kalkmış gözüküyorlar. Hedef, gençlere bilimin heyecanlı yönlerini gösterip genç bilim adamlarının yetiştirilmesine önayak olmak. Kendi sözleri ile: ”Vizyonumuz insanların kendileri için düşünebildiği, sorular sorduğu, bu soruların cevaplarını aradığı ve etraflarını anladıkları bir dünya yaratmak”
3. İsviçre Ulaşım Müzesi – Lucerne, İsviçre
İsviçre Ulaşım Müzesi Lucerne´de bulunmakta olup çeşitli ulaşım araçlarına dair ilginç bilgiler sunuyor. Sergilerin çoğu 1900’lerden itibaren geliştirilen ait İsviçre araba modellerine dair olup uçaklar, trenler, galeriler ve bazı iletişim teknolojileri de konu ediliyor. Müze 1959’da açıldı ve kısa süre içinde İsviçre’nin en popüler müzesi haline geldi. Müze yalnızca bilim ve teknolojiyi konu edinmiyor – yerel sanatçı Hans Erni’nin çalışmalarının bir koleksiyonu da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Koleksiyon dışında da; bir planetaryum, bir sinema ve 1/20000 ölçeğinde bir İsviçre haritası sergileniyor.
4. Ulusal Hava ve Uzay Müzesi – Washington DC, Amerika
Washington’daki Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, Smitsonian Enstitüsü’nün bir parçası olarak dünya üzerindeki en iyi bilim müzelerinden biri olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda müze, uçak ve uçuş tarihi anlamında belki de en iyisi. İnsanlığın ilk uçuş denemesinden uzayda gösterilen başarılara kadar her türlü gelişmeyi konu eden sergiler adeta bir görsel şölen sunuyor. Bilim ve teknoloji ilginizi çekiyorsa (ve tabi özellikle uçuş) bu müze size çok güzel anlar sunacaktır.
5. Te Papa Müzesi – Wellington, Yeni Zelanda
Te Papa Müzesi Yeni Zelanda’nın ulusal müzesi. Te Papa ismi Maori dilinde “Bizim Yerimiz” anlamına gelip müze, Ulusal Müze ve Ulusal Sanat Galerisi ile birleşmesi sonrası 1998 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Müze temel olarak bilimi konu etmemesine rağmen; fosil, arkeoloji ve kuş, sürüngen ve memeli koleksiyonlarını bünyesinde barındırıyor. Bunun yanında sanat, tarih ve pasifik kültürüne dair sergiler de var. Müzenin en bilinen sergisi toplam 495 kiloluk, kalamar türlerine ait olan bölüm.
6. Universeum – Göteborg, İsveç
Göteborg’daki Universeum bir aile için eğlenceli bir gün vaat ediyor. Çocuklar için uygunluğu, interaktif gösteriler sunması ve akvaryumu olması bu seçeneği öne çıkarıyor. Çocuklara yönelik eğlenceli sergilerin yanında yetişkinlerin de ilgi göstereceği sunumlar söz konusu. Müzenin en güzel tanıtımını kendi internet sitesi yapıyor: “Universeum oyunun bilgiye dönüştüğü bir yer. Burada hayvanlar ve doğa yeni teknolojiler ve heyecan verici deneylerle birleşiyor. Yağmur ormanlarında bir safariye çıkın, Okyanus Alanının derinliklerine dalın veya Sağlık bölümünde vücudunuz ve aklınızın sınırlarını zorlayın. Universeum’a yapacağınız ziyaret unutamayacağınız bir macera olacak.”
7. Bilim ve Endüstri Şehri – Paris, Fransa
Fransa, Paris’teki “Bilim ve Endüstri Şehri” isimli müze Avrupa’daki en büyük bilim müzesi olarak anılıyor. 2016’da 30. yılını kutlayan müze, Napoleon’un katliamlarını gerçekleştirdiği alana kurulmuş. Birçok bilim dalından sergiler keşif, tıp, uzay, botanik ve sanayi ziyaretçiler ile burada buluşuyor. Ayrıca etkileyici bir planetaryum, bir denizaltı, bir IMAX tiyatrosu ve bir çocuk alanı da bulunmakta. Müze yaklaşık olarak yıllık 5 milyon kişi çekiyor ve Paris’in en popüler turistik yerlerinden biri. Müze, bilimsel ve teknik bilgiyi halka ve özellikle gençlere yaymayı misyon edinmiş olup bilim, araştırma ve sanayii kamuoyunun faydasına olacak şekilde desteklemektedir.
8. Deutches Museum – Münih, Almanya
Almanya’daki Deutches Museum dünyanın en büyük bilim ve teknoloji müzesi. Esasen müze Isar nehrinde kendine ait olan bir ada üzerinde bulunuyor ve görülmesi gereken yerlerden biri olarak öne çıkıyor. 50’den fazla bilim dalından 28000’in üzerinde obje müzede sergileniyor. Tüm sergiler görülmeye değer olmakla birlikte öne çıkan sergilerden biri İspanya’daki Altamira Mağarası’nın yeniden yapımına dair olan. Görsel olarak çok özel ve büyüleyici bir tecrübe ziyaretçileri bekliyor.
9. Bilim Müzesi – Londra, İngiltere
2017 yılında 160. yıldönümünü kutlayan Londra’daki Bilim Müzesi; George Stephenson’un Rocket isimli lokomotifi de dahil olmak üzere sanayi devrimine ilişkin bir koleksiyonu ziyaretçileri ile buluşturuyor. Son dönemde popüler hale gelen bir başka sergi ise robotların son 500 yıldaki gelişimini konu alıyor. Bunun yanında matematik tarihine ve Florence Nightingale’in istatistik çalışmalarına dair sergiler de söz konusu. Müze yılda 3,3 milyon kişiyi çekmesine rağmen ücretsiz. Yalnızca bazı geçici sergiler için para talep ediliyor.
10. Şangay Bilim ve Teknoloji Müzesi – Şangay, Çin
13 kalıcı sergisi ile Şangay Bilim ve Teknoloji Müzesi Robotların Dünyası”ndan “Çocukların Gökkuşağı Ülkesi”ne kadar birçok konuyu ele alıyor. Bilimin popülerleşmesine “Doğa, insanlık ve teknoloji” teması ile katkı sağlamakta olan müze 2001’de açılıp en son haline 2010’da geldi.
11. Doğal Bilimler Akademisi – Philadelphia, Amerika
1812 yılında kurulan müze esasen Drexel Üniversitesi’nin bir parçası olarak Amerika’daki en eski doğal bilim müzeleri arasında yerini alıyor. 13 metre uzunluğunda bir T-Rex iskeleti dahil 17 milyon canlıyı kapsayan koleksiyon, burayı görülmesi gereken yerler arasına sokuyor.
12. Ontario Bilim Merkezi – Toronto, Kanada
İnteraktif sergileri ile ön plana çıkan Ontario Bilim Merkezi 1969 yılında açılmış olup jeolojiden insan anatomisine, astronomiden iletişim teknolojilerine birçok konuyu ele alıyor. Kendi internet sitesine göre “Ontario Bilim Merkezi, ziyaretçilerine pratik deneyimler ve bilimle yerel, ulusal ve küresel anlamda etkileşim sunarak toplumu bilgilendiriyor.” Toronto’da turizmin ön plana çıkan unsurlarından olan müze kuruluşundan itibaren 52 milyondan fazla kişiyi ağırladı.
13. Hong Kong Uzay Müzesi, Hong Kong
Şehrin simgelerinden biri olan müzenin alameti farikası devasa boyuttaki planetaryumu. Bunun dışında kozmos salonu ve uzay keşfi salonu da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Bu sergilerin ikisi de interaktif nitelikte olup ziyaretçilere eğlenceli ve öğretici deneyimler yoluyla uzay ve uzay keşfini anlatmayı hedefliyor.
14. Ulusal Yükselen Bilimler ve İnovasyon Müzesi – Tokyo, Japonya
Ulusal Yükselen Bilimler ve İnovasyon Müzesi, ziyaretçileri modern bilimin sınırlarında bit geziye çıkarıyor. Bu anlamda birçok ünlü robot da sergileniyor. Adından da anlaşılacağı üzere müze, Japon inovasyonu Japon bilimsel tarihine yoğunlaşıyor. Örneğin, anlık sismik aktivite ve hava durumu ölçümleri ziyaretçiler tarafından ilgi ile takip ediliyor.
15. NEMO Bilim Merkezi – Amsterdam, Hollanda
1923 yılında başlayan yapımı sonrasında müze 1997 yılında son haline kavuştu. Merkez, pratik deneyimler sunan sergilerle dolu 5 kattan oluşmakta olup Hollanda’daki en büyük bilim merkezi. Bu özellikleri sayesinde de yıllık 700000 ziyaretçiyi ağırlıyor. Müze, rüzgar, su ve güneş enerjisinden ünlü “Şekiller Dünyası” isimli matematik konulu sergisine kadar birçok bilim dalını konu ediniyor.
Kaynak: https://interestingengineering.com/15-of-the-best-science-museums-in-the-world
Matematiksel / Deniz Karagöz
Views: 798