Kışın ısınmaya çalışırken ay sonunda 500 liraları bulan hatta zam üstüne zam sayesinde bu rakamları geçen faturaları görmemek ve aynı zamanda da atmosfere saldığınız karbon miktarını azaltmak için bu önerileri uygulayabilirsiniz:

  1. Gece kalın perdeleri kapatın

Geceleri kalın perdelerinizi kapatarak pencerelerden ısı kaybını azaltın. Bunu yaparken perdelerin peteğin önünü kapatmayacak boyda olmasına özen gösterin.

  1. Evinizi yalıtın

Evinizin başka binalara bitişik olmayan cephelerine mantolama yaptırın, çatı katında oturuyorsanız tavanınıza yalıtım yaptırın.

  1. Termostat taktırın

Her odanın sıcaklığını ayrı ayrı ayarlamak için peteklerinize termostat taktırın. Oturma odası ve salon için önerilen sıcaklık 22 derece, yatak odaları için önerilen ise 20 derecedir. Ortamın ısısını 1 derece düşürmek %6-7 enerji tasarrufu sağlar, bu da cebinize yansır. Hatta kullanmadığınız odalar varsa o odalardaki petekleri kapalı tutun. Bunun dışında mutfak, hol ve wc gibi yerleri de ısıtmanıza gerek olmayabilir.

  1. Peteklerin önünü açın

Kalorifer peteklerinin önüne koltuk, masa gibi mobilyalar koymayın, petek önünü perdeyle kapatmayın.

  1. Pencerelerden kaybolan ısıyı engelleyin

Çift camlı pencereler kullanın ve soğuk geçiren pencere aralarını sünger ile kaplayarak yalıtın.

  1. Kombinizi sürekli açık tutmayın

”Evde yokken kombinizi kapatmayın, düşük ısıda çalıştırın” diyenlere aldanmayın, evdeyken kombinizi açın, aşırı sıcakta çalıştırıp evde don-atlet gezmenize gerek yok, kışın biraz tadını çıkarın ne bileyim hırka ve patik filan giyin, kullanmadığınız oda varsa orayı boşuna ısıtmayın.

  1. Radyatörlerinizi iyi seçin

Enerji verimliliği yüksek radyatörler seçin ve kombi ile radyatörlerinizin bakımını düzenli olarak yaptırın.

  1. Peteklerin arkasını koruyun

Petek ve duvar arasına yalıtım malzemesi koyarak ısı kaybını önleyin. Bunun için en basitinden bir karton parçasına alüminyum streç sararak levha elde edebilir ve bunu duvarla petek arasına koyabilirsiniz.

  1. Kendinizi yalıtın

Ev içinde kalın giyinmeyi alışkanlık haline getirin, kış günlerinde evde t-shirt’le gezmeye çalışmayın. Kalın çorap, kazak, hırka ve bilekli, yünlü terliklerle ayaklarınızı sıcak tutun. Kalın örgü veya peluş battaniyeler de kış günlerinde size eşlik edecek alternatiflerden. Kışı kış gibi kış tadında yaşayın. Zaten yılın çoğu sıcak bir ülkeyiz, kışın da yaz modunda dolaşmak bu yüzden gereksiz bir davranış. Birkaç ay kışın keyfini çıkartmaya çalışın.

10. Sıcak şeyler için

Evde geçirdiğiniz zamanı sıcacık bitki çayları, kahve çeşitleri, sütlü içeceklerle keyiflendirirken içinizi de ısıtabilirsiniz. Kahve severler bu konuda sitemizde bulunan başlıklara buradan göz atabilirler. 🙂

Derleyen: Nilay Gündüz

Views: 89